STOCKHOLM HOTSPOTS

by elvirablijd

Op 10 mei vlogen Demi en ik samen naar de Zweedse hoofdstad Stockholm. Een stad waarin er geen bruisend toerisme is en waar ik online relatief weinig over kon vinden. We bezochten het hippe Södermalm, ook wel bekend als SoFo, waar we vooral veel vintage winkels vonden. We dwaalden rondjes in Gamla Stan, wat ‘Oud centrum’ betekend én bezochten natuurlijk fijne cafeetjes voor fika, een Zweedse sociale gelegenheid waarin je koffie drinkt met iets lekkers, zoals Zweedse kanelbullen. Om de lekkerste cafés en restaurants te vinden moesten we best wat moeite doen. Gelukkig lieten Google Maps en het toeval ons niet in de steek. In deze post vertel ik je waar wij genoten van het zonnetje, fika en good food.

Mahalo

Per toeval liepen wij tegen dit op Hawaï geinspireerde tentje aan. We waren eigenlijk op weg naar iets anders, maar toen we de rij zagen vonden we dat zó zonde van onze tijd. Aan de overkant zit Mahalo en aangezien het ochtendzonnetje heerlijk scheen, besloten we om aan te schuiven op het terras. Mahalo is 100% vegan en serveert te mooiste smoothiebowls, frisse chiapuddigs, chocolade blissballs, matcha wafels en nog veel meer! Ik ging voor de pithaya bowl met een topping van blauwe bessen, frambozen, granola, kokos en pindakaas. We hebben hier zelfs 2 keer ontbeten tijdens onze trip. Mega aandrader.

STCKHLM Brunch Club

In Stockholm hebben wij ook de STCKHLM Brunch Club bezocht. We hadden een vroege vlucht op de heenweg waardoor we om 11 uur al aan een tafeltje zaten! We kozen allebei voor de Acai Bowl en een cappucino met havermelk. Ook kan je hier terecht voor freakshakes, pannenkoekjes en toast.


Phil’s Burgers

Diner vonden we zo lastig! Scandinavië is een stuk duurder dan Nederland, dat is zeker te merken aan de prijzen bij het uit eten gaan. We kwamen uiteindelijk via Instagram uit op Phil’s Burgers. Goede burger en een fijne sfeer binnen. We gaven zo’n 200 SEK per persoon uit. Helaas kon ik er geen foto maken omdat het binnen erg donker was, maar check ze zeker op Instagram! Zo kwamen wij ook achter het bestaan van deze burgertent.

Fabrique

Tijd voor fika! Tijdens fika drink je koffie en eet je een gebakje of zoet broodje met je gezelschap. Dit konden we natuurlijk niet overslaan. Fabrique heeft meerdere vestigingen door de stad en serveert behalve de tradionele kanelbullen (kaneelbroodjes) ook andere lekkernijen en goede koffie. Wij bezochten de vestiging in Gamla Stan. Op onderstaande foto zitten we op het zitje wat voor de deur staat en schrijf ik postkaarten aan mijn opa en oma.


The Bagel

Gelegen in Södermalm ligt het gezellige, no-nonense The Bagel. Een kaart met allerlei soorten beleg siert het menu. Pluspunt: onwijs betaalbaar! Je bagel wordt New York stijl verpakt in een papiertje, ook makkelijk voor on the go. Wij kozen voor een simpel bageltje, namelijk met creamcheese, rode ui en tomaat. Dit plekje beschikt ook over een fijn terras met uitzicht op een groen parkje, met spelende kinderen en relaxende mensen. Zo chill! Zonnebril op en genieten maar.

Bröd and Salt

Op onze laatste dag ontdekte wij dit plekje tegenover de veerpont bij Slussen. We namen eerst de pont naar de overkant, om Stockholm eens vanaf het water te kunnen bekijken. Dat leverde prachtige plaatjes op! We bezochten via deze weg een pretpark op een van de veertien eilandjes die Stockholm rijk is. Na een klein kwartiertje kwamen we weer terug bij deze plek voor een iced latte en een åpelpajbullen, een zoet broodje gevuld met appelcruble. Demi koos een mandelbullen met amandelspijs. Ook verkopen ze hier vers brood en home made pizza én serveren ze hier ook alles met havermelk. Ultieme spot voor een lunch of fika, zo aan het water!

Wij hebben het enorm naar ons zin gehad in de Zweedse hoofdstad. De mensen zijn onwijs vriendelijk, maar er heest ook een ‘mind your own business’ mentaliteit. Gelukkig kunnen wij als nuchter en direct volk daar heus doorheen prikken 🙂 Wat ons op viel is dat in bijna elk koffietentje de cappuccino’s en andere koffies op basis van melk worden gemaakt met havermelk. Om koemelk moet je dus vragen. Wist je dat Oatly, het merk dat met havermelk op de markt kwam, een Zweeds merk is? Wie weet verklaart dat het. Wij zien Scandinavië in ieder geval gauw eens terug!

Waar gaat jouw volgende tripje heen?

Liefs, Elvira 

0 comment

Leave a Comment